Francúzske skalné mesto Rocamadour: Neveriach ohúri krásou, veriacich zázrakmi

2024-05-22 12:00:00 |   |    | 

V Európe máme viacero skalných miest. Francúzsky Rocamadour medzi nimi vyniká tým, že má pútavú históriu, nádherné pamiatky a navyše sa tam podľa domácich pravidelne dejú zázraky. Môžu za to aj dávne dejiny mesta, ktoré sú vraj dokonca prepojené s Ježišom Kristom.



 

Tá, ktorá podala Ježišovi šatku

Rocamadour patrí k stredovekým mestám, táto oblasť však bola osídlená už dávno predtým. Jedna z legiend hovorí, že sa tam pred vyše dvetisíc rokmi usadil istý pustovník Zacheus, ktorý miloval skalnaté vrchy. Tento muž sa vraj stretol s Ježišom Kristom a po stretnutí s ním zažil veľké obrátenie na vieru. Dokonca bol manželom Veroniky, ktorú Ježiš uzdravil a ona mu ako jediná počas cesty na Golgotu podala šatku na utretie potu z tváre. Aj preto mnohí Zachea považovali za svätca a časom sa k nemu v jeho pustovníckom živote pridali aj ďalší obyvatelia tejto oblasti.

 

Liečivá Madona

Postupne sa z Rocamadouru stalo významné pútnické miesto, ktoré je dnes dokonca dôležitou zastávkou na ceste do Santiaga de Compostela. Dôvodom však nie je len Zacheus, ale aj svätý Amadour, ktorého pozostatky objavili počas výstavby baziliky Saint-Sauveur v 12. storočí. Tá dnes veriacich okrem krypty s rakvou svätca láka aj železným zvonom, ktorý pochádza z 9. storočia. Legenda hovorí, že keď Panna Mária niekde vo svete urobí zázrak, začne sám od seba zvoniť. Zázraky sa ale majú diať aj neďaleko. V kaplnke Notre Dame je umiestnená drevená socha Čiernej Madony z 12. storočia, ktorá vraj dokáže uzdravovať. Aj preto do tohto malého mestečka so 600 obyvateľmi prichádza ročne takmer milión návštevníkov.

 

Dvesto schodov pokánia

Nie je to však vždy jednoduché. Keďže mesto postavili v skalnatom teréne, dodnes sa do jeho historického centra nejazdí autom a treba preto zvládnuť veľké množstvo schodov, alebo využiť pozemnú lanovku. Rocamadour je rozdelený do niekoľkých častí. Čím vyššie budete stúpať, tým dôležitejšie budovy tam uvidíte. Kým dole bývali obchody, hostince a domy remeselníkov a sluhov, hore stál hrad a súbor ôsmich kaplniek a kostolov. Ak sa ku nim rozhodnete vyjsť po schodoch, musíte ich zdolať 216. Počítajte s tým, že sú strmé a dajú zabrať vašej kondičke. Veriaci ich však nazývajú aj cestou pokánia. Tak ako to býva zvykom na pútnických miestach, aj toto schodisko môžete zdolať kolenačky, modliť sa počas toho a prosiť o odpustenie hriechov.

 

Hrad so sokoliarskou výstavou

Zatiaľ čo iné hrady boli pôvodne postavené kvôli panstvu, ten v Rocamadour mal najmä obrannú funkciu. Vznikol v období stredoveku a jeho úlohou bolo zabrániť nepriateľom, aby zničili posvätný komplex s kaplnkami. V súčasnosti je verejnosti sprístupnená len veľmi malá časť, v ktorej sa nachádza prehliadka s tematikou sokoliarstva. Návštevníci ale na hrad prichádzajú najmä kvôli nádhernému výhľadu z hradieb. Nahor sa dá dostať pomocou dvoch výťahov, ak si ale chcete užiť aj historické centrum, vyjdite po schodoch.

 

Autor: © Zoznam/David, ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 16. jún. 2024. Meniny má Bianka, Blanka.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa